Using reward to build a stronger relationship with your horse
Share
Er zijn veel redenen waarom we graag onze paarden rijden en trainen: voor de lol, om de persoonlijke doelen te bereiken die we onszelf stellen, voor het sociale aspect... maar een van de belangrijkste redenen voor de meeste ruiters is vanwege de ongelooflijke relatie die we hebben bouwen met onze paarden. Traditioneel wordt bij paardentraining veel meer negatieve bekrachtiging gebruikt dan positieve bekrachtiging, maar in dit artikel willen we het graag hebben over waarom positieve bekrachtiging zo nuttig is bij het opbouwen van sterke banden, en hoe je deze kunt gebruiken in je training.
Het verschil tussen negatieve bekrachtiging en positieve bekrachtiging
Negatieve bekrachtiging is niet echt negatief! Het betekent alleen dat een onaangename of ongemakkelijke prikkel wordt weggenomen wanneer het gewenste gedrag zich voordoet. Als paardentrainers gebruiken we negatieve bekrachtiging wanneer we druk uitoefenen op het bit om het paard te vragen langzamer te gaan, of beendruk uitoefenen om een gang te veranderen of de impuls binnen de gang te vergroten (en ook wanneer we druk uitoefenen met ons zitvlak). , zweep en sporen). Dit is de reden waarom we veel gebruik maken van negatieve bekrachtiging, omdat de meeste van onze hulpmiddelen in die categorie zijn ingedeeld.
Positieve bekrachtiging daarentegen geeft het paard een beloning wanneer het gewenste gedrag zich heeft voorgedaan. Dit kan zijn met een schouderklopje, een vriendelijk woord of wat eten. Een andere manier om positieve bekrachtiging te gebruiken is door een signaal als beloning te geven, nadat het signaal sterk geassocieerd is met een motiverende beloning zoals voedsel. Dit is het uitgangspunt achter clickertraining.
Wanneer wordt positieve bekrachtiging gebruikt bij paardentraining?
Traditioneel wordt positieve bekrachtiging niet veel gebruikt bij de paardentraining. Daar kunnen veel redenen voor zijn, maar een daarvan is dat we, door op het paard te zitten, de druk van onze benen, zit en teugels kunnen gebruiken om duidelijke signalen af te geven over wat we willen dat ons paard doet.
Voor andere grote dieren die we willen trainen, maar waarbij communicatie fysiek niet zo dichtbij kan plaatsvinden (bijvoorbeeld zeehonden of dolfijnen), is negatieve bekrachtiging geen optie, omdat ze gewoon weg kunnen zwemmen van onaangename prikkels! In plaats daarvan wordt dus positieve bekrachtiging gebruikt, meestal in de vorm van clickertraining.
Paardentrainers voor hippische disciplines zullen zelden positieve bekrachtiging gebruiken om daadwerkelijk een beweging of gedrag te trainen. Hoewel de meeste ruiters hun paard aaien als het goed gedaan heeft, wordt het feitelijke signaal gegeven en vastgesteld door het uitoefenen en wegnemen van druk, en niet alleen door beloning.
Liberty-paardentrainers werken een beetje anders, en velen gebruiken clickertraining om trucjes aan te leren zoals buigen, op commando steigeren, etc. Zelfs dan wordt soms een combinatie van positieve en negatieve bekrachtiging gebruikt, bijvoorbeeld door druk uit te oefenen op een halster om laat het hoofd zakken voordat u een buiging leert, of gebruik zelfs druk van lichaamstaal om een paard door een ruimte te bewegen.
Wat zijn de voordelen van positieve bekrachtiging?
Positieve bekrachtiging is enorm nuttig bij het opbouwen van een sterkere relatie met je paard. Wanneer je bepaald gedrag traint met behulp van positieve bekrachtiging, door de fysieke druk weg te nemen, geef je het paard meer keuze om wel of niet aan je verzoek te voldoen. Dit schept op zijn beurt vertrouwen tussen u, en niet alleen maar naleving vanwege een gebrek aan waargenomen keuze.
Wanneer paarden trainen met behulp van positieve bekrachtiging, zullen ze vaak graag het gewenste gedrag willen herhalen! Als je ze bijvoorbeeld een truc hebt geleerd, kunnen ze de truc herhalen, zelfs als je er niet om vraagt, om te zien of je ze wilt belonen. Vaak staan paarden, die voorheen niet in het veld betrapt wilden worden en chagrijnig waren bij het vastsjorren, na een training met behulp van positieve bekrachtiging plotseling bij de poort te wachten en interactie te hebben tijdens het verzorgen en vastsjorren.
Positieve bekrachtiging kan je als trainer van je paard ook veel zelfvertrouwen geven, als je ziet hoeveel je paard geniet van de tijd die hij met je doorbrengt bij het trainen en leren. Ruiters zullen vaak het gevoel hebben dat ze een nieuw niveau van verbinding met hun paard hebben bereikt.
Hoe je positieve bekrachtiging kunt gebruiken als ruiter
Als je nog niet eerder positieve bekrachtiging hebt gebruikt, begin dan eenvoudig! Een goede manier om te beginnen is door je paard een makkelijk trucje te leren en de favoriete lekkernij van je paard als beloning te gebruiken. Je kunt je paard bijvoorbeeld leren zijn hoofd te laten zakken als hij een signaal geeft. Je keu moet gemakkelijk te onderscheiden zijn van je dagelijkse bewegingen, en iets dat gemakkelijk herkenbaar is voor je paard. Je hand boven je hoofd houden en hem voorzichtig naar beneden laten zakken, kan een optie zijn voor deze truc.
Vraag je paard dan, zonder enige negatieve versteviging te gebruiken (dat betekent dat je niet aan het halster of het halster trekt), het hoofd te laten zakken. Een goede manier om ze te verleiden is met iets lekkers! Zorg ervoor dat u het gebaar maakt voordat u hem vraagt zijn hoofd te laten zakken met iets lekkers, aangezien het teken altijd onmiddellijk voorafgaand aan het gewenste gedrag moet worden gedaan, wat vervolgens wordt gevolgd door de beloning. Verleng geleidelijk de tijd tussen het laten zakken van het hoofd van je paard en het geven van de beloning. Geef ze uiteindelijk niet elke keer de beloning, maar slechts af en toe (geef ze geleidelijk steeds meer uit elkaar).
En daar heb je het: een gemakkelijke manier om een handig "trucje" te trainen (het is eigenlijk heel handig voor ontwormen en vlechten!) met behulp van positieve bekrachtiging.
Als je ingewikkeldere trucs, gedragingen of bewegingen gaat trainen, is het gebruik van clickertraining (waarbij niet noodzakelijkerwijs een clicker nodig is, maar een heel onderscheidend geluid of stemsignaal voor het paard) de beste manier om te gaan. We zullen binnenkort een uitgebreid artikel over clickertraining in ons tijdschrift schrijven, dus houd het in de gaten!
In de tussentijd hopen we dat je een beetje kunt spelen met het gebruik van beloning voor training, en laat ons in de reacties hieronder weten welk verschil het maakt voor je relatie met je paard!
En natuurlijk... vergeet niet om uw paarden lekkers te geven "gewoon omdat"!